Fotoğrafta Montaj Nasıl Anlaşılır?


Tüm dünyadan yüklenen fotoğrafları baz aldığımızda, internet üzerinde milyarlarca fotoğraf bulunmakta. Her gün milyonlarca yeni fotoğrafın yüklendiği internet aleminde bazı montajlı fotoğraflar çoğunun yapıldığı programın ismi olan “Photoshop” ile anılıyor. Peki bir fotoğrafın gerçek mi yoksa Photoshop mu olduğu nasıl anlaşılır?

Örnek vermek gerekirse bir fotoğraf gördünüz. O fotoğrafta dikkatinizi çeken veya inanamadığınız bir şey olduğu zaman montajlandığını düşündüğünüz bölgeye bakarak o bölgede ve çevresinde çarpıtma gibi montaj belirtileri gözüküyorsa fotoğrafın gerçek olmadığını anlayabilirsiniz.

Ayrıca montajı aydınlatmadan yani nesnelerin parlaklığından da algılayabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse iki kişinin yan yana olduğu bir fotoğrafa ikisinden biri sonradan eklenmiş olabilir. İki kişinin fotoğrafının veya bir vücuda koyulan kafa ile vücudun parlaklığına dikkat edilerek bu farkedilebilir.

Ayrıca tekrar eden pikseller birbiriyle uyuşmuyorsa fotoğrafın montajlandığı açıkça ortaya çıkar. Mesela küçük bir alanı farklı bir renkte veya şekilde olan fotoğraftaki küçük alan tüm fotoğrafa yayılmış olabilir. Bunun için fırça ve klonlama araçları kullanır. Araçlar pikselleri kopyaladığı için uzaktan bakmayla anlaşılamasa bile lekeli pikseller sayesinde fotoğraf farkedilebilir.

Fakat bu işlemlerin sonunda fotoğrafın gerçek olup olmadığından tam olarak emin olamadıysanız Metapicz benzeri EXIF verisi sorgulama servislerinden fotoğrafa ait tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Eğer EXIF verilerinin içinde meta verisi gözükmezse bu fotoğrafın meta verisinin silindiğini, dolayısıyla orjinalinden farklı olduğu anlamına gelir. Ayrıca bunun için Exifdata da kullanılabilir.

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir