2017 Yılı Akıllı Telefonlar İçin Önemli Bir Yıl Oldu!


Akıllı telefonlar, birçok marka tarafından her yıl yeni bir boyuta ulaştırılmak adına yenileniyor ve daha çok teknik özelliklerindeki iyileştirmeler ile hem performansı hem de kamera detayları daha iyi bir noktaya getiriliyor. Ancak 2017 yılında uzun süredir ciddi bir değişim göstermeyen kategoride de farklılaşma yaşandı: Akıllı telefon tasarımları yeni bir boyuta geçti.

 

Samsung, Apple, HTC, LG, Nokia, OnePlus ve Xiaomi gibi firmaların geçiş yaptığı çerçevesiz ekranlı akıllı telefon tasarımı, 2017 yılı itibariyle standart tasarım anlayışı haline geldi ve 2018 yılında duyurulacak akıllı telefonların öne çıkanları da çerçevesiz ekranlı tasarımlar sunacak.

 

Telefonların tasarım anlayışı, çerçevesiz ekran üzerine kuruldu!

Samsung’un öncülük ettiği ve kullanıcıların beğenisini kazanma noktasında önemli bir isim olduğu durum sonrasında Apple, LG, HTC, Xiaomi ve OnePlus gibi isimler de bu anlayışa iyiden iyiye adapte oldu. Bilhassa da Apple’ın 2017 yılında çerçevesiz ekranlı iPhone tasarımını sunmaya başlaması ve bundan sonra da bu yönde hareket edeceği yönünde bilgilerin gelmesi, mobil teknoloji sektörünün iki önemli isminin son noktayı koyması ile sonuçlandı. Elbette ki söz konusu çerçevesiz ekranlı tasarım anlayışının standart haline gelmeye başlamasının ardında, belli başlı sebepler bulunuyor.

 

Çerçevesiz ekranı akıllı telefonlar nasıl ortaya çıktı?

 

İlk etapta kullanıcıların büyük ekranlı akıllı telefonlara olan ilgisi ile birçok üretici, çeşitli farklı isimlendirmeler ile daha büyük ekranlı telefon modelleri duyurmaya başladı. Dünya genelinde mobil internetin artış göstermesiyle mobil uygulamaların da daha çok büyük ekranlı cihazlarda görünecek biçime odaklanması, ciddi bir değişime ev sahipliği edilmesine vesile olmuştu.

Ancak büyük ekranlı telefonlar, dolayısıyla büyük kasaya sahip telefonları da ortaya çıkardı. Kullanıcıların bu konuda bir iyileştirme beklemesi ancak büyük ekrandan da feragat etmek istememesi sonucunda, çerçevesiz ekranlı telefon ortaya çıktı.

 

Çerçevesiz ekranlı telefon tasarım anlayışı hem büyük ekran vaat ediyor hem de çerçeveli modellere kıyasla ciddi bir kasa boyutundan avantaj sağlıyor. Kullanıcıların istediği bu iki kombinasyonu bir araya getiren bu tasarım anlayışı, 2017 yılı ile birlikte standart haline geldi ve telefon incelemeleri kapsamında en çok yer alan telefonlardan oldu. Ayrıca bu incelemelere kullanıcıların ilgisi de büyük oldu.

 

Önce Galaxy S8, sonra iPhone X

 

Daha önce de belirtildiği gibi ilk olarak bu tasarım anlayışını büyük kitlelere ulaştıran marka Samsung oldu. Galaxy S8 ve Galaxy S8+ modellerinden sonra GalaxyNote 8 modeli ile bu tasarım anlayışını iyiden iyiye kullanıcılara sevdiren Samsung, daha sonrasında ise Apple’ın da bu tarafa geçişini hızlandırmış oldu.

 

Nitekim Apple’da uzun süredir yapmadığı kadar radikal bir değişiklik yaparak, iPhone X modeli ile birlikte çerçevesiz ekran anlayışını iOS platformuna da taşımış oldu. Xiaomi Mi Mix 2 modeli ile çok farklı açılarla yansıtılan çerçevesiz ekran, Essential Phone modeli gibi farklı yönlerden kullanılan bir hale de geldi.

 

2018 yılındaki önemli modeller, çerçevesiz ekranlı olacak!

 

Öncelikle belirtmek gerekiyor ki Samsung, LG, HTC ve Sony gibi firmalar bundan sonra yoluna tepe modellerde bu tasarım ile devam edecek. Keza Samsung, daha şimdiden Galaxy A8 2018 ve Galaxy A8 Plus 2018 modelleri ile bu tasarımı orta seviyeye de geçirmiş oldu.

 

İşin daha ilginç noktası ise Apple’ıniPhone X çerçevesiz ekran tasarımını, benzer şekilde 2018 yılında duyuracağı iPhone modellerinde de sürdürecek olduğu konusunda gelen bilgiler oldu. Kullanıcılar tarafından büyük bir beğeni elde eden çerçevesiz ekranlı telefon tasarımı, 2017 yılında kendini göstermiş ve 2018 yılında da temel tasarım olarak yolun devam edecek. Daha sonrasında ise bükülebilir veya katlanabilir ekranlı tasarımlar gibi sistemleri görmek mümkün olacak. Ancak bu konuda şu an için konuşmak oldukça erken. Zira sadece Samsung’dan bu konuda yeni patentler ile üstü kapalı sızıntı bilgiler edinmekten başka bilgi bulunmuyor.

 

Özetlemek gerekirse çerçevesiz ekranlı telefon tasarımı, her ne kadar birçok alışkanlığı değiştirmeye başlamış olsa da kullanıcılar tarafından büyük bir ilgi ile karşılandı ve bundan sonra da uzun bir süre standart tasarım olarak devam edecek.

 

Bir sonraki hamlenin ne olacağı konusunda teknoloji sektöründen çeşitli bilgiler geliyor olsa da mobil teknoloji dünyasının yoluna nasıl devam edeceği, büyük bir merak konusu olmaya başladı. İlerleyen dönemlerde teknoloji haberleri ile daha fazla bilgiler gelmeye devam edecek ve 2018 yılında duyurulacak akıllı telefonlar ile ilgili daha fazla bilgi edinmek mümkün olacak.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir