Valve’nin Başarısının Arkasındaki Bir Dahi

Hiçbir şey yapmayan ve hatta herhangi bir şekilde sanat eseri olmayan bir sanal item için birkaç bin dolar harcar mıydınız? Muhtemelen hayır ama fikrinizi değiştirebilecek bir kişi var. Adı Gabe Newell ve o Valve Şirketi’nin CEO’su. Bu şirket Half-Life, Left 4 Dead, Portal, Dota 2, Counter-Strike (CS:GO) ve daha birçok oyunu piyasaya sürmesiyle ün kazandı. Gabe’in net değeri 4,1 milyar dolar. Para kazanmak için oyun geliştiren birine göre kulağa delice geliyor. Kilit nokta Gabe’in iş yeteneği. İlk olarak Steam var; küresel oyun satışlarının %50’sinden sorumlu olan 12,5 milyon eş zamanlı kullanıcısıyla Valve’nin sahibi olduğu bir dijital dağıtım platformu. En başarılı ürünleri Dota 2, eSpor toplam ödül havuzunda en büyük paya ($20,770,640.00 “2016 Uluslararası” turnuvası) sahip. Ve tabii ki CS:GO var, en büyük oyuniçi item pazarının gururlu sahibi. Bu itemlere skin deniyor ve bunlar oyuncuların takıntı haline getirdiği büyülü sanal şeyler.

Skin nedir?

Peki skin nedir? Bilgisayar oyunları, genellikle oyuncularının karakterlerinin görünüşlerini düzenleyebilmelerine olanak sağlıyor. Genellikle, cinsiyetinizi, giysilerinizi ve saç stilinizi seçebiliyor oluyorsunuz. Ama yeni çıkan oyunlarda karakterin görünüşünün neredeyse her detayını seçmek mümkün. CS:GO farklı bir rota izledi ve silahlarını skinleri kullanarak özelleştirmeye başladı. Bir silahın ateş gücünü herhangi bir şekilde geliştirmiyor, yalnızca tasarımını değiştiriyorlar. Bazı oyuncular, tamamen kozmetik bir oyuniçi item için büyük meblağlarda paralar harcamaya hazır.

 

Skinler genel olarak CS:GO oynarken alınıyor ama ayrıca Valve’nin sahibi olduğu Steam Topluluk Pazarı’ndan da para karşılığı alınabilirler. Çoğunun makul fiyatları var ve bu sektör çok başarılı gibi görünmüyor ama unutmayın ki Counter-Strike: Global Offensive’in milyonlarca aylık aktif oyuncusu var.  Valve’nin her CS:GO ile ilgili işlemden %15 ücret aldığı göz önünde bulundurulursa ticaretinden sağladıkları gelir hayli yüksek. Steam Pazarı’ndan para çekemiyor ve o parayı yalnızca platformdan başka bir şey alırken kullanabiliyor olmanız nihai gelir daha da büyük hale getiriyor.

Skin ticareti sektörü

Bu kısıtlama skin ticaret işini başlattı. Bağımsız platformlar, fiyatlarını düşürerek skinler için gerçek para ödüyor. Çoğu fiyat listesi görevi görüyor. Skins.cash gibi olan diğerleri ise, çeşitli ödeme metotları ve para birimleri sunarak derhal CS:GO skinleri satabilmenize olanak sağlıyor. Skinleri çip olarak kullanan online kumarhaneler bile var. 2013’te yalnızca kozmetik bir parça olarak Gabe tarafından oyuna getirilen şey 2017’de her nasılsa online bir para birimi halini aldı.

 

Peki, AK-47’nizi nasıl isterdiniz? Açık pembemiz, kamuflajlı ve midilli desenli var elimizde 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir