Anayasal haklarımız doğrultusunda şikayet, ihbar ve bilgi edinme haklarımızı pratiklik sağlaması amaçlanarak 2006 yılı itibariyle CİMER kullanıma açıldı. Zaman konusunda büyük yarar sağlayan CİMER’e nasıl başvuru yapacağınızı sizler için derledik.
Değişen başkanlık sistemi ile birlikte aynı işlevleri gören BİMER kapatılarak tüm işlemler CİMER’e taşındı. Böylelikle CİMER üzerinden ihbarda bulunabilir, şikayette bulunabilir veyahut bilgi edinme hakkınızı kullanabilirsiniz. Kimlik bilgileriniz veya E-devlet bilgileriniz ile giriş yaparak tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
CİMER üzerinden nasıl başvuru yapılır?
- İlk olarak buraya tıklayarak CİMER’in resmi web sitesine giriniz.
- Gelen ekranda isterseniz kimlik bilgileriniz ile isterseniz E-devlet bilgileriniz ile giriş yapınız. (Biz kolaylık olması amacıyla E-devlet girişi yapıyoruz.)
- E-devlet girişi yaptıktan sonra gelen ekranda başvuru türünüzü seçin ve gereken tüm bilgileri doldurunuz.
- Ardından gelen ekrana yazmak istediğiniz dilekçe metnini giriniz. İşlemlerimiz bu kadar, resmi olarak kayıt altına alınan başvurunuzun durumunu ve detayını Başvuru Sorgula kısmından sorgulayabilirsiniz.
NOT: Yazdığınız dilekçeler 3071 sayılı Dilekçe Hakkı Kanunu ve 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde incelenmektedir. Dilekçenizi yazarken kişiye değil, resmi bir kuruma yazdığınızı unutmayın ve kullandığınız üsluba dikkat edin. Gerekli şartları taşımayan başvurular reddedilerek işlem sırasına alınmaz. Ayrıca gerçek dışı beyanda bulunmak başvuruların reddinin yanı sıra cezai yaptırımlara sebebiyet verebilir. Bu yüzden dilekçenizi yazmadan önce mevzuat.gov.tr adresinden ilgili kanunları inceleyerek tarafınıza tanınan bilgi edinme ve dilekçe haklarınızın kapsamı ve detayını kontrol etmenizi öneririz.
Bir yanıt yazın