Türkiye’de Kayıt Dışılık Sorunu


Türkiye’ye kaçak yollarla girip, kayıt dışı çalışanlar için alınan yasal tedbir yepyeni bir sektör yarattı. Yasanın çıkması ile birlikte kaçak durumuna düşen yabancıların ikamet izni ve akabinde çalışma izni belgelerinin alınması daha da kolaylaştı. Yabancının yasal olarak yükümlülüğünü yerine getirmesi gerektiği için, bu konuların daha titiz bir çerçeveden yapılması gerekir. Ülkemize giriş yapan yabancı uyruklu vatandaşların, o tarihten itibaret 30 gün içerisinde ikamet izni için başvuru yapıp, oturum belgesini edinmesi şarttır.

Yabancının ne gibi nedenlerle geldiğininde önemi var. Çalışmak amacı güderek ülkemizi tercih eden bir yabancının, doğal olarak oturma izni alması şarttır. Velakin keza bu kişinin eğitim veya turistlik bir gezi gibi farklı nedenler amacıyla ülkemizi gelmesi durumunda işler değişebilir. Misal; eğitim amacıyla yani okul okumak için ülkemize gelecek bir yabancının izin alması gerekirmi? gelin sizinle bunu inceleyelim.

Eğitim Amacıyla gelen yabancının oturum izni alması gerekirmi? : Eğitim için gelecek yabancının bu izini almasına lüzum yoktur. Bu tür vizelere “öğrenim meşruhatlı vize” denilmektedir. Türkiye’ye gelmeden önce bulunduğu ülkenin yetkili birimine gidip, okul için vizesini temin etmesi gerekir. Ülkemize girdikten sonra ise en kısa süre zarfında okul yaşantısını sürdüreceği eğitim kurumuna giderek kayıt yaptırması gerekir. Daha sonrasında ise 30 gün içerisinde ilgili valiliğe bununla ilgili taleplerini bildirmeleri gerekir.

Kayıt dışılık problemi, sorun olmaktan nasıl çıkar? : Aslında bu sorunun cevabı çok basit. Siz bulunduğunuz ülkenin yasalarına uyum sağlayarak, o ülkede ikamet edecekseniz oturma izni başvurusunu belirtilen süre zarfı içinde gerçekleştirerek gerekli belgeleri temin etmeniz durumunda sorunsuz bir biçimde işleminizi gerçekleştirmiş olursunuz. İkamet sağladıktan sonra çalışmak istemeniz durumunda yine aynı biçimde çalışma izni başvurusunu yapıp, belgelerinizi temin etmeniz gerekir.

Türkiye’de yabancılara konut satışı yapılır mı? : Ülkemize gelen yabancıların konut alıp, ülkemizde ikamet etmesi durumu yabana atılamaz bir konudur. Yabancılara konut satışı konusunda hizmet sunan emlak acenteleri bulunsa dahi bu konuda yabancının danışmanlık firmalarından destek almalarında yarar var. Konut satışı konusunda ise vural danışmanlık’ta bulunan kemal bey’den yardım alabileceğinizi söylemeden geçemeyeceğim. Yabancının barınması gibi önemli bir konu hakkında daha ince eleyip sık dokumamız gerektiği bir gerçek.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir